樂古Nakuz

標題: [RB × jubeat 連動計劃] RUNRUN馬拉松 (3月3日結束) [打印本頁]

作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-3-2013 14:40
標題: [RB × jubeat 連動計劃] RUNRUN馬拉松 (3月3日結束)

Cafe」、「馬拉松」與「拋碟」將於2014年3月3日結束
以下資料只供參考

=======================================

前言:
正當某些玩家還在煩惱著解大家樂的時候,
新的連動計劃又來了。
這次是來自RB的パステル君,與來自jubeat的Smith先生在跑馬拉松...

=======================================

REFLEC BEAT colette -Spring- × jubeat saucer
RUNRUNマラソン (RUNRUN馬拉松)

解禁方法:
當パステルくん(Pastel君)跑到一定圈數後,就能在jubeat解禁樂曲;
相反,當スミス氏(Smith先生)跑到一定圈數後,就能在RB解禁樂曲。
(Pastel君是指那只老鼠,Smith先生是指那個男人)

每日遊玩jubeat和RB各一鋪,就會有「給水bonus」,
到時兩方也會額外跑多一段(大約一個圈?)的路程。每日只有一次。
[有些時候的給水bonus會再提升多一倍,請留意最新消息]

另外,假若Pastel君與Smith先生的距離相差太遠,彼此的跑步速度也會減慢,
所以要跑得快一點的話,盡可能不要讓他們相隔太遠。
(因此,先煲死其中一方,再煲另外一方的話,效率會沒有那麼高。)

收錄樂曲:

====Mission DELTA (11月13日開始)====
[REFLEC BEAT側]
JOMANDA / DJ YOSHITAKA
(解禁方法:於jubeat遊玩四局)

於RB遊玩四局後
[jubeat側]
VALLIS-NERIA / DJ YOSHITAKA
(解禁方法:於RB遊玩四局)

解禁上述兩首樂曲,
並完成第三回大會,解禁chaplet,然後每邊再跑多40圈後
[終點] Lisa-RICCIA / DJ YOSHITAKA

====第一回大會====

[5圈] spring pony / S-C-U
[15圈] Good-bye Chalon / 猫叉Master+
[25圈] アルストロメリア / TAG

[jubeat側]
[5圈] 梅雪夜 / Qrispy Joybox feat.mao
[15圈] Clumsy thoughts / 猫叉Master feat. *spiLa*
[25圈] この青空の下で / TAG meets "eimy"

上述兩側都到達終點後(各40圈):
[終點] anemone / S-C-U feat. Qrispy Joybox

====第二回大會====
※ 必須先完成第一回大會

[10圈] True Blue / dj TAKA feat.AiMEE
[20圈] The Wind of Gold / kors k
[35圈] †渚の小悪魔ラヴリィ~レイディオ† / 夏色ビキニのPrim

[jubeat側]
[10圈] Broken / dj TAKA feat.AiMEE
[20圈] Our Faith / kors k
[35圈] 愛は不死鳥の様に / 真紅の薔薇の騎士Prim

上述兩側都到達終點後(各50圈):
[終點] ZZ / DJ.Amuro

====第三回大會====
※ 必須先完成第一回與第二回大會

[15圈] Arousing / DJ TOTTO feat.吉河順央
[30圈] Mirage / Mutsuhiko Izumi
[45圈] アストライアの双皿 / ZODIACSYNDICATE

[jubeat側]
[15圈] Windy Fairy / DJ TOTTO
[30圈] DRAGON KILLER / 96 vs. Mutsuhiko Izumi
[45圈] ストレイ・マーチ / 少年ゾディアック

上述兩側都到達終點後(各60圈):
[終點] chaplet / DJ TOTTO
作者: Leaf~A    時間: 25-3-2013 14:43
咁攪法= =
之後會唔會係其他各遊戲排住隊連動...
btw如果下個月可以傳歌
咁我應該頂盡玩埋呢個Rb連動就算了
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-3-2013 14:55
換言之
雪櫃又用唔著?

不過其實都唔錯
起碼有梅雪夜先
作者: Leaf~A    時間: 25-3-2013 15:02

回復 3# Torchic╳小火雞

已經確定有呢隻歌-.-?
連Broken都有,,如此神曲希望去到Jubeat唔係爛譜面..
終點曲又有S-C-U份,,咁DJ YOSHIDAKA 去左邊=[

anemone / S-C-U feat. Qrispy Joybox
↑其實會唔會唔係終點歌,,係起點歌
好似Rainbow after snow咁..

真心希望Cafe de Tran下個月會變成舊曲
可以用Bistro Saucer解禁
個個月咁樣幾百$去開歌
計返埋(K社)真係好和味
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-3-2013 15:10

既然K社咁講
就應該有架啦

不過K社又的確係幾和味
好似你所講賺一大筆之餘 仲可以做到宣傳效果

最近d連動boss曲 都係兩邊代表既合作曲...嗯...
不過聽落應該冇Confiserie咁恐怖
(呢樣就多得另一邊係Qrispy而唔係MAX MAXIMIZER

=====================================

為何不是黑白天使交替呢...嗯...

=====================================

anemone / S-C-U feat. Qrispy Joybox
↑其實會唔會唔係終點歌,,係起點歌
好似Rainbow after snow咁..
Leaf~A 發表於 2013/3/25 15:02

應該係終點歌
或者可以再返回上去看一看片
下圖畫面大概是解作「當兩人都一起到終點的時候...」

作者: Leaf~A    時間: 25-3-2013 15:16
既然K社咁講
就應該有架啦

不過K社又的確係幾和味
好似你所講賺一大筆之餘 仲可以做到宣傳效果

最近d連動 ...
Torchic╳小火雞 發表於 25-3-2013 07:10

哎..
唔識日文真係好唔著數LOL
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-3-2013 15:18

其實我也不懂
不過勉強還知道「ゴール」是解作「終點」

=========================

接下來就要看看四月 會否把Cafe de Tran曲變成傳導曲
假若真的變成傳導曲的話 大概這次的馬拉松曲到了五月都會變成傳導曲了
作者: bennyyam0614    時間: 25-3-2013 15:31
岩岩吹水post講左次 點知大大仲快post

其實我也不懂
不過勉強還知道「ゴール」是解作「終點」

=========================

接下來就要看看四 ...
Torchic╳小火雞 發表於 25-3-2013 15:18

如果4月有得傳 我就唔會開依堆歌(但我每去一次有rb既地方都會打一舖既 拎印仔ma)
作者: victor609    時間: 25-3-2013 16:20
但全港既rb都係得十幾部,都好難去開歌~_~
作者: yanho123    時間: 25-3-2013 17:53
今次吾洗問人借錢打rb黎開歌啦!放心草錢
作者: Torchic╳小火雞    時間: 25-3-2013 18:25
如果4月有得傳 我就唔會開依堆歌(但我每去一次有rb既地方都會打一 ...
bennyyam0614 發表於 2013/3/25 15:31

係啦
所以Cafe de Tran曲會否成為傳導曲
會成為短期內既一個注意點

但全港既rb都係得十幾部,都好難去開歌~_~
victor609 發表於 2013/3/25 16:20

而且唔似IIDX可以2play

反而銅鑼灣就會好少少 GM同世貿夾埋四部RB
作者: enttyes    時間: 25-3-2013 18:58
CDT咁快就可以用雪櫃解禁既話會對我地呢班追曲者黎講唔係幾公平呢..
畢竟我地都用左唔少錢去開...
作者: hosum2007    時間: 25-3-2013 19:20
冇歌啱聽

呢次連動可以唔駛解鳥
作者: bennyyam0614    時間: 25-3-2013 20:28
係啦
所以Cafe de Tran曲會否成為傳導曲
會成為短期內既一個注意點

而且唔似IIDX可以2play

反而銅鑼 ...
Torchic╳小火雞 發表於 25-3-2013 18:25

4月之前我都想休息下 睇黎都係時候了hehehe
作者: 下..唔係掛    時間: 25-3-2013 21:53
另外,
做好心理準備,這次K社很大可能又是坑你錢。
Torchic╳小火雞 發表於 25-3-2013 14:40

坑錢就一定嫁喇  不過希望佢仲有番少少企業良心
唔好解完d歌又del
作者: Leaf~A    時間: 25-3-2013 22:15
回復 15# 下..唔係掛

可能系個人喜好問題
SCJ2要delete的我唔介意
小弟認為佢一d都唔好聽
作者: jimmg12    時間: 25-3-2013 22:28
搵人痴歌算wwww

只有JUBEAT この青空の下で 同Broken有興趣..

希望RB既True Blue係lv10譜面
作者: 六神綱    時間: 26-3-2013 00:05
原來我潛左水咁多日,就發生左咁多事的...

RB同JUBEAT連動,這方面比較利我...比較期待True Blue呢

話說真正的新曲都仲係得一首呢...
作者: Leaf~A    時間: 26-3-2013 12:58
回復 18# 六神綱

有印象六神大之前講期待Jb同Rb既連動(?)

閒話一句-,-
今次解唔解歌小弟未決定
不過應該冇咁多時間寫心得的了
如果六神你有興趣,呢次寫心得的就是你的了(當然仲有火雞大)
作者: kingson2    時間: 27-3-2013 02:18
解完cafe de tran 又係時候打呢個RUNRUN喇

暫時期待呢幾首既譜面 (應該有lv.9-10吧 ha.)

この青空の下で / TAG meets "eimy"
Broken / dj TAKA feat.AiMEE
作者: Torchic╳小火雞    時間: 27-3-2013 18:43
話說真正的新曲都仲係得一首呢...
六神綱 發表於 2013/3/26 00:05

四月也有bistro saucer
應該會有新曲的
作者: 79948994    時間: 29-3-2013 02:28
saucer呢一代真係歷來最呃錢.....
個個月都出bistro saucer, 唔出bistro就玩連動, 仲要係續部機黎連動
d歌好多又唔係新, 出完冇幾耐又del....
作者: Leaf~A    時間: 30-3-2013 03:41
saucer呢一代真係歷來最呃錢.....
個個月都出bistro saucer, 唔出bistro就玩連動, 仲要係續部機黎連動
d歌 ...
79948994 發表於 28-3-2013 18:28

冇錯-_-
單從開歌黎比較(copious travel vs bistro saucer)
計計埋埋5個月既bistro saucer用錢量已經差唔多等於個時走晒成個copious travel既用錢量了..
作者: Torchic╳小火雞    時間: 30-3-2013 17:33

不過嘛
沒有人要迫玩家一定要開掉所有曲子的嘛
還可以等傳導(如有) 或者問朋友R歌

這個就要考驗各位的忍耐力了

==============================

來自推特
大致上就是RB的解禁介面
會看到中間是本來的LL5 而下面就是RUNRUN馬拉松

(說起LL5 我IIDX那邊還好像6x lv
(這下子可以順道打RB解掉LL了

作者: [H]mel    時間: 1-4-2013 09:27

公式網站出左了
根據裡面所講,只解一邊只會越解越慢,兩邊同時解先係正確的做法
一日之內玩哂兩邊有「補充水份」的BONUS,應該有助加快進度

個大會分左兩場
第一場就係先前PV個D歌,終點係anemone
第二場就係Broken,True Blue 同埋kors k(The Wind of Gold,Our Faith), prim(†渚の小悪魔ラヴリィ~レイディオ†,愛は不死鳥の様に) d歌互換
終點係神秘新歌
冇祖曼達同苦草互換,差評!
...個個WOW WOW VENUS係4/1的玩笑,對吧= =?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-4-2013 09:56
根據裡面所講,只解一邊只會越解越慢,兩邊同時解先係正確的做法
[H]mel 發表於 2013/4/1 09:27

這大概不一定
因為賽道是圈形來的 照道理某一方兜多了一個圈再回來
還是可以越解越快

不過保守一點的話就要兩邊同時解
而且還要梅花間竹地打 打完jubeat再打RB再打jubeat再打RB...

573萬圈怎樣看也是愚人節的玩意吧
作者: enttyes    時間: 1-4-2013 11:54

溫馨提示:每部機入兩次錢先可以開第一首更正:入兩次錢都未開到首歌..睇黎有排開....
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-4-2013 19:41
宜家pastel係遠遠拋離緊smith
好似真係越黎越跑得慢

睇黎係時候要打多d jubeat平衡返 再睇下
作者: yanho123    時間: 1-4-2013 19:51
但我一開始玩jb就解左兩首歌!之後去玩rb解得一首!點解既?我今朝十點幾玩的
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-4-2013 20:02
你是不是把bistro saucer也計算在內

照道理玩一定數量的jubeat的話
你應該會看到對面RB開spring pony 然後是good-bye chalon
「去玩rb解得一首」就應該是梅雪夜
作者: yanho123    時間: 1-4-2013 20:06
你是不是把bistro saucer也計算在內

照道理玩一定數量的jubeat的話
你應該會看到對面RB開spring pony 然後 ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-4-2013 20:02

系呀!甘應該仲有一首rb未解!回數系二十一左右!rb回數系十二左右!仲有想問下有邊d地方有rb?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-4-2013 20:15
RB嘛
黎黎去去都係VZ 荃金 mk88 SG apm
港島既有GAMEMAX同世貿

數起上黎 好似冇啦wo
作者: yanho123    時間: 1-4-2013 20:17
新界無啦?有無rb地近上水架?
作者: Leaf~A    時間: 1-4-2013 20:33

今日暫時先打了五局Jb
後一局Rb
========
以下純個人見解,未必準確
個人認為今次馬拉松設定(不,應該用二人三足更貼切)
更想玩家以遲買慳幾舊開歌
"給水bonus"睇解説冇連續遊玩而有加乘
不過每日都可以"給水"
而且效果不少
而且亦冇講到每日都玩
日後跑手會愈跑愈快
所以如果閣下目的不是追所有歌高分
又要經濟而有效開歌
本人認為只好閒時才玩1set好了
短時間內開曬,應該消好多$
========
稍後會玩多4局Rb
睇下兩位跑手跑左既路程會近似返
作者: kirinx    時間: 1-4-2013 22:39
重點問題…有冇人rb顯示圈數比jubeat圈數小一圈…
我意思系rb show 29/29…但jubeat show 30/30
因為有朋友jubeat個到show 30/30…
一去rb打變29/29跑到30/30…
但打番jubeat又31/31開始
作者: enttyes    時間: 1-4-2013 22:51
回復 35# kirinx

我印象中我好似都係咁..

我想問依家有冇d咩方法可以睇跑左幾多個圈..
同埋解歌果到係要禁制定係佢跑到果個圈數自動解??
作者: kirinx    時間: 1-4-2013 22:57
回復  kirinx

我印象中我好似都係咁..

我想問依家有冇d咩方法可以睇跑左幾多個圈..
同埋解歌果到係 ...
enttyes 發表於 1-4-2013 22:51

冇得睇…打個時先有得睇…

跑到自己解…既然你都系甘…

請以rb圈數作準…
作者: enttyes    時間: 1-4-2013 23:40
回復 37# kirinx

點解咁講??
定係因應番機種??
作者: kirinx    時間: 1-4-2013 23:54
回復 38# enttyes

正常JB25圈RB開水仙...E+你甘樣會系JB睇到26個時先開到...但RB睇系25的...明??

所以RB圈數正確
作者: enttyes    時間: 2-4-2013 00:22
回復  enttyes

正常JB25圈RB開水仙...E+你甘樣會系JB睇到26個時先開到...但RB睇系25的...明??

所以 ...
kirinx 發表於 1-4-2013 23:54

完全明哂..如果係咁既話呢個係konami本身既錯誤?!
作者: kirinx    時間: 2-4-2013 00:50
我覺得系
作者: Leaf~A    時間: 2-4-2013 01:36

最後決定先開晒BS既歌
所以今日每邊打左6次
而家兩邊都係jb11圈,rb10圈
之後平日就打1set好了
話到明係馬拉松,就以「耐力」去開歌:0)
唔同消咁多$-__-
坐望各位開歌達人係度報開晒歌既post=]
作者: bennyyam0614    時間: 2-4-2013 05:17
依家目標係每次去玩都淨係開一到兩首算..
btw 之前同iidx連動既歌有冇得傳導?
作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-4-2013 07:58
依家目標係每次去玩都淨係開一到兩首算..
btw 之前同iidx連動既歌有冇得傳導? ...
bennyyam0614 發表於 2013/4/2 05:17

我都唔知
不過可能性低

新界無啦?有無rb地近上水架?
yanho123 發表於 2013/4/1 20:17

其實成個新界
好似真係得荃金有RB

沙龍果部...我唔知佢update左未
作者: [H]mel    時間: 2-4-2013 10:22
就我前日去沙龍順路觀察
個度的rb冇update
作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-4-2013 22:06
那麼就只能去荃金了

雖然我住沙田 要近的話一係去VZ一係去apm
不過去apm又沒有saucer
作者: 下..唔係掛    時間: 2-4-2013 22:47
那麼就只能去荃金了

雖然我住沙田 要近的話一係去VZ一係去apm
不過去apm又沒有saucer ...

Torchic╳小火雞 發表於 2-4-2013 22:06

講起vz 自從唔知幾時開始就唔係幾鐘意去

玩其他game無問題  但音game的話 太吵嘈
作者: Torchic╳小火雞    時間: 3-4-2013 08:11

問題是我除了音game和汽水機以外 就真的其他也不會碰

VZ對我來說
假期的時候是超多人 特別是附近九展有什麼活動的時候就更多人
jubeat雖然有8部 不過與荃金相比 VZ的機況實在很不穩定
RB比荃金還多人 大概(雖然mk88和SG各只有一部機 就應該更難跟機了
而且VZ附近就沒有其他可供選擇的機鋪作後備之用(銀星...還是算了吧

於是我決定
今天過海去
作者: 下..唔係掛    時間: 3-4-2013 10:12
問題是我除了音game和汽水機以外 就真的其他也不會碰

VZ對我來說
假期的時候是超多人 特別是附近九展有什 ...
Torchic╳小火雞 發表於 3-4-2013 08:11

gamemax  世貿了吧..
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-4-2013 03:42
回上
最後 我兩個也有去

================================

其實有些東西還是不太肯定
那個「假若大家的距離接近 移動速度就會加快」
這個「距離」其實純粹是指跑道上兩邊的位置的距離
還是要把圈數都計算在內?(例如兩邊圈數都要差不多才能加快移動速度

或者這樣問
這個「距離」其實是指distance還是displacement?
作者: Leaf~A    時間: 4-4-2013 17:44
回復 50# Torchic╳小火雞

應該系距離distance
暫時留意左幾日
跑得快既個頭上最多出現黃火
追尾個個先有機會頭上有紅火
作者: 下..唔係掛    時間: 4-4-2013 18:35
有一個很重要的問題
關於"給水"方面    官網話要果日玩哂2個機種先會有水
咁到底係 1次RB+1次JB 有水  
定係 1次RB+1次JB+1次JB/RB 先有水?

事關圈數上都係要"超過"而不是"達到"指定圈數先可以禁解
我懷疑要玩第3次 先有水加??
作者: Leaf~A    時間: 4-4-2013 20:57
有一個很重要的問題
關於"給水"方面    官網話要果日玩哂2個機種先會有水
咁到底係 1次RB+1次JB 有水  
定 ...
下..唔係掛 發表於 4-4-2013 10:35

errr
給水一日只有一次喇
舉例
先打Jb一次
後打Rb一次
系完成Rb開始馬拉松既同時
最後有給水bounds
兩條友仔齊齊跑多段路
作者: 下..唔係掛    時間: 4-4-2013 20:59
errr
給水一日只有一次喇
舉例
先打Jb一次
後打Rb一次
系完成Rb開始馬拉松既同時
最後有給水bounds
兩條 ...
Leaf~A 發表於 4-4-2013 20:57

嗯 如果係咁的話
我淨打RB開歌會唔會有機會慳錢過每日RB+JB呢..

我估同一個消費下 (12$)  2次RB可能快過JB+RB?   (畢竟我無留意過)
作者: Torchic╳小火雞    時間: 4-4-2013 21:28
你可以這樣做(我指每日2次RB)
不過你開完青空之後 大致上就開不了其他歌了
因為之後你還是要把jubeat那邊升到40才能開anemone與接下來的曲子

==================================

原來真係distance

==================================

講起anemone
我成日將個歌名睇左做「handsome」
作者: Leaf~A    時間: 4-4-2013 22:17
你可以這樣做(我指每日2次RB)
不過你開完青空之後 大致上就開不了其他歌了
因為之後你還是要把jubeat那邊升 ...
Torchic╳小火雞 發表於 4-4-2013 13:28

我之前睇左做"awesome"
盲的LOL
==========
最後都係唔係幾忍到手
打左5set(對我黎講其實已經忍得幾辛苦..
作者: 下..唔係掛    時間: 5-4-2013 00:50
對今次broken的譜面有少許失望 畢竟都係神曲
定係our faith的譜異常地難 有對比呢..
作者: Torchic╳小火雞    時間: 5-4-2013 04:30
說起jubeat裡面的「神曲糞譜面」
我第一時間會想起子七EXT
作者: 下..唔係掛    時間: 5-4-2013 22:55
啊 我今日測試並觀察左一次  
似乎rb+jb的圈數會多過rb+rb的圈數 (在rb那邊)
作者: 六神綱    時間: 5-4-2013 23:05
說起jubeat裡面的「神曲糞譜面」
我第一時間會想起子七EXT
Torchic╳小火雞 發表於 5-4-2013 04:30

其實要說神曲糞譜面...彼岸,不不不應該係此岸の戯事

更加適合稱為神曲糞譜面呢,

作者: Torchic╳小火雞    時間: 6-4-2013 03:50

此岸的戲事...
還稱不上神曲 不過譜面還真的是糞的

================================

好了不離題
最近決定先休息三天 等假期完了再去開曲

這個活動相比Cafe de Tran
唯一好處就是無需連續幾日都打
作者: 盧狗    時間: 8-4-2013 16:43
想問一下終點是第幾圈?
作者: 下..唔係掛    時間: 8-4-2013 18:47
想問一下終點是第幾圈?
盧狗 發表於 8-4-2013 16:43

第一個運動會的終點是RB JB都40個圈 (anemone)
第二個連動會的終點是RB JB都50個圈 (ZZ)

而第二個運動會的圈數是重計的
作者: 79948994    時間: 8-4-2013 18:48
我覺得ZZ都幾好聽......雖然有排都唔會開到
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-4-2013 09:53
第一個運動會的終點是RB JB每邊都40個圈 (anemone)
第二個連動會的終點是RB JB每邊都50個圈 (ZZ)
下..唔係掛 發表於 2013/4/8 18:47

所以簡單黎講係90個圈

回樓上
ZZ聽講個譜面好悶
當然我未打過未睇過...都係等我打左先再講

==============================

琴日本來繼續衝馬拉松
但係反而係Lincle Link 5上埋雙99 (因為少打RB所以一直都好落後)
不過上左又好似冇咩得著 想打既歌都已經打晒

講返個馬拉松...應該呢一兩日可以開晒掛
作者: timothy0623    時間: 22-4-2013 09:02
只玩JB解到渚就算
遲D仲有私立BEMANI学園同可能summer又出連動
作者: Torchic╳小火雞    時間: 22-4-2013 22:45
所以其實係可以一次過解
呢個係最化算既做法
作者: 六神綱    時間: 31-5-2013 23:18

第3回RUNRUN好似淨係喺jubeat機先見到呢個預告

既然起碼有4首移植曲3首移植曲,我有興趣估估有咩移植的曲

jubeat移去reflec beat:
Holy Snow、アストライアの双皿、PRANA、Mirage

reflec beat移去jubeat:
December Breeze、Valanga、Windy Fairy、Wizard

以上全部都可以話係靠估,但前提係一d高Lv的曲,仲有移植曲要除外,一定係出自本身機種的原創曲
可以肯定的係一定有DJ TOTTO的移植曲(K社講的),點都一定4中1
===========================================

岩岩喺Fb見到呢張圖,好有Beastie Starter嗰類的預感,總之聽朝9點就有得玩(喺jubeat呀呀呀呀呀
作者: 影之輪舞曲    時間: 31-5-2013 23:44
第3回RUNRUN好似淨係喺jubeat機先見到呢個預告

既然起碼有4首移植曲3首移植曲,我有興趣估估有咩移 ...
六神綱 發表於 31-5-2013 23:18

Valanga都唔錯

希望VALLIS-NERIA都過黎jb (眾人願望?
作者: enttyes    時間: 1-6-2013 00:20
我反而想佢移植sakura reflection
呢首歌幾好聽,好埋應該難度都唔低下
作者: Torchic╳小火雞    時間: 1-6-2013 07:05

不會以相同artist的模式來傳歌嗎?
例如百合水仙與青空、小惡魔電台與不死鳥、True Blue與Broken等等...
所以一直都有人希望是苦草與JOMANDA

不過既然說到今次是「DJ TOTTO的大會」
再加上DJ TOTTO在jubeat上除了STULTI和Arousing外就沒有曲子...
所以這次有例外也不一定
作者: 六神綱    時間: 1-6-2013 19:27

不會以相同artist的模式來傳歌嗎?
例如百合水仙與青空、小惡魔電台與不死鳥、True Blue與Broken等等... ...
Torchic╳小火雞 發表於 1-6-2013 07:05

的確的確,苦草同JOMANDA互換的機率係唔低的,既然有咁的規則....

今代的曲嚴格黎講我仲諗到一個組合

jubeat的「[size=1em]アストライアの双皿」同埋Rb的「[size=1em]ストレイ・マーチ

因為兩首野真係好似....同一代,同artist,名義相似

其實我覺得Sota的曲都好有可能性,好比GLITTER,不過就唔知配咩曲好
作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-6-2013 00:57

與GLITTER差不多的曲子...嗯...
Happy?
不過假若以「Sota Fujimori 2nd Season」的名義
好像除了GLITTER與IIDX的CONCEPTUAL外 就沒有其他了

再不然又來雙方Director交換樂曲
RB又會入黃頭祖或者ナナホシ
然後jubeat說不定就是Starry night或者Fly to Next World

當然 我猜而已
作者: 六神綱    時間: 2-6-2013 19:32

anemone再來!?

如果真係咁,相信會引起玩家極大的回響

左右唔同artist,到隱藏曲變合作名義,我諗可能性不大,(呢度暗指anemone

(其實我本身唔係好like anemone的譜面,無論係jb定rb的譜面)

已經「登場」的artist包括S-C-U, Qrispy Joybox, 貓叉Master, TAG, dj TAKA, kors k同埋Prim(L.E.D.+moimoi)
所以剩下的artist就有ASAKI, 泉叔, 96, 皇子, Sota, 4CTAKA, Des-ROW, TOMOSUKE, PON, seiya, U1-ASAMi, wac, 龍星, Tatsh

不過有d artist應該可以除外,佢地喺jubeat冇出原創曲或者已經全部移植哂去Rb嗰邊,再唔係就冇咩似BOSS曲的(上面刪除的,有錯請補

下面稍為作出分析(例子偏向高Lv),
Artist Jubeat Reflec beat
ASAKI[size=1em]幸せのかたち黑点、万物快楽理論、魚氷に上り 耀よひて
泉叔Mirage、Holy SnowDRAGON KILLER
96AREA 51、GIGA BREAK、Devil Fish DumplingDRAGON KILLER
王子(肥塚)Starlight Parade、Plum、[size=1em]あいのうた
Sota Mother Ship、MagneticGLITTER
4CTAKAJOMANDA、EvansVALLIS-NERIA
Des-ROW[size=1em]STARLIT DUST/スティルに捧ぐイミテーション語ル死ス、[size=1em]純白レジエンド –冬–、[size=1em]追儺の桜 -春-
TOMOSUKE[size=1em]MacuilxochitlUne mage blanche?
PONFRIENDSHIP水鏡
seiya(聖夜)隅田川夏恋曲[size=1em]みんな笑った、まるでマトリョーシカ
wac[size=1em]少年リップルズ、[size=1em]アストライアの双皿[size=1em]ストレイ・マーチ
龍星Honey Party、Sakura Reflection、Sakura Luminance、
TatshWizard、透明なエモーション

作者: Torchic╳小火雞    時間: 2-6-2013 21:08

你不說起
我也沒發現王子在RB沒有原創曲
(移植曲倒是有的...例如幻想雷神記之類

另外4C TAKA應該還有limelight world...
不過可能性大概很低吧

說起Des-ROW的純白レジエンド -冬-
我大概是走去玩馬拉松的時候 才首次聽過...
感覺就是要跟過去的一年道別之類的樂曲...不過很不錯

水鏡阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿阿

不過村井聖夜的話...你數少了很熱門的隅田川
(Baby Bleep March就還是算了吧
作者: 六神綱    時間: 2-6-2013 21:26
唔知HBHB算唔算seiya喺jubeat的原創曲呢?

其實仲有功夫媽媽(逃
作者: -洸-    時間: 3-6-2013 21:21
唉...連broken都未拎到又第3round
作者: Torchic╳小火雞    時間: 3-6-2013 22:41
K社就係咁鐘意搶錢架啦
算啦(茶
作者: chunhey1337    時間: 4-6-2013 23:45
現在才珜到our faith...咁快就出第3回...
作者: Torchic╳小火雞    時間: 5-6-2013 23:06
嘛 算吧

某程度上
其實等埋馬拉松先去順便開埋pop'n會著數d
不過我最近真係冇咩時間...一日一枝水算啦都係
作者: 影之輪舞曲    時間: 7-6-2013 19:06
[youtube]hLz70coawZc[/youtube]

即係話
跑晒3個回合=40+50+60=150圈!
痴線架!!
作者: Torchic╳小火雞    時間: 7-6-2013 23:41
今代的曲嚴格黎講我仲諗到一個組合

jubeat的「[size=1em]アストライアの双皿」同埋Rb的「[size=1em]ストレイ・マーチ
六神綱 發表於 2013/6/1 19:27

恭喜你很嚴格地猜中了
即係話
跑晒3個回合=40+50+60=150圈!
痴線架!!
影之輪舞曲 發表於 2013/6/7 19:06

諗諗下又真係幾過火 150圈既話

雖然我就已經解晒前兩個回合...對我黎講就只不過係再多60個
(唯有咁樣安慰自己
作者: 六神綱    時間: 8-6-2013 00:02
恭喜你很嚴格地猜中了

諗諗下又真係幾過火 150圈既話

雖然我就已經解晒前兩個回合...對我黎講就只不過係 ...
Torchic╳小火雞 發表於 7-6-2013 23:41

前面解哂當然係慶幸吧

不過我比較在意的首先係頭兩個大會的補水行動就只係去到6月11號,換言之

12號打後仲停留喺第一、二回RUNRUN的人....一係唔好走去解歌等下次補水,一係趁依家仲有補水快d開埋ZZ

其次,12號....稼動當日喺香港係公眾假期www,即係端午節,所以好多人,我認為當日一係等開門,一係就唔好去呢,

反正好似pop'n x jubeat的活動過左唔夠一星期,早上等開門的情況已經冇咩出現(有心開的人已經開得七七八八....嗎

仲有嗰首chaplet(嗰首TOTTO走漏風的隱藏曲),應該喺jubeat同rb都係同時收錄吧,至於TOTTO的素顏....好似係第一次見到
作者: Torchic╳小火雞    時間: 8-6-2013 00:10
我寧願慢慢解住pop'n先
解完之後(可能係一兩個禮拜後)我諗RB都會開始少人
到時就可以慢慢解

不過六神大你唔講我都醒唔起
原來個補水bonus係岩岩去到第三回大會開始既前一日
作者: SJK-MING    時間: 12-6-2013 03:04
[youtube]Rs2CHa8wKPo[/youtube]
RB 一早有了,呢家又拎黎做共同歌,覺得冇曬神祕感。。。
作者: 六神綱    時間: 12-6-2013 21:05
SJK-MING 發表於 12-6-2013 03:04

唔係一早有,係好似EC咁俾人破解左

中bug令活動開始前有人可以先玩到
作者: 79948994    時間: 12-6-2013 22:17
chaplet...個人認為冇佢其他作品咁好聽
作者: Torchic╳小火雞    時間: 13-6-2013 00:41
SJK-MING 發表於 2013/6/12 03:04

Elemental Creation表示:
(雖然某程度上跟RB沒有關係...算了)

chaplet...個人認為冇佢其他作品咁好聽
79948994 發表於 2013/6/12 22:17

嘛 我覺得很有spring的感覺
大概跟雪崩可以做個明顯的對比吧
作者: SJK-MING    時間: 13-6-2013 19:12
  :(
作者: erictang0509    時間: 13-6-2013 20:33
不過比Valanga易少少
作者: 六神綱    時間: 15-6-2013 23:45
玩左好幾日,頭幾日消費最大

到依家發覺每日玩30蚊左右的局數已經好足夠

補水BONUS其實真係好有用

建議每日起碼玩$12,最少金錢回報率最高

好過那該死的pop'n連動=皿=
作者: Torchic╳小火雞    時間: 16-6-2013 01:08
聽說
最後十個圈係明顯地慢左

如果靠每日一次補水bonus既話
大概你預一個月多少少就會開得晒

[RB→jubeat]
龍殺唔算難 不過個譜好悶
Windy fairy...嗯...ok好玩既...
作者: 六神綱    時間: 22-6-2013 23:09
正如火雞大所講,最後10個圈真係慢左

平時一鋪跑一圈,點知依家有時要打兩鋪就至跑到一個圈

應該話以一個圈黎計玩一次剩係行到7成的距離,真係唯有靠補水幫我補水(茶
作者: Torchic╳小火雞    時間: 23-6-2013 23:20
我才完成了第三回的一半而已
已經開始發生「一鋪跑不了一圈」的情況

雖然之前第一和第二回大會也好像是這樣
作者: enttyes    時間: 8-11-2013 12:52
出第四回,推番呢個post上黎先
作者: Torchic╳小火雞    時間: 9-11-2013 02:58
感謝SING大提醒

不過大部份資料還是要等DELTA真的出了的時候才知道
作者: 白羽月下    時間: 9-11-2013 21:05
アストライアの双皿 / ZODIACSYNDICATE
ストレイ・マーチ / 少年ゾディアック
以上都是45圈喔w

然後11/13讓吉祥物覺醒可以跑2倍
8人應援全到+覺醒可以跑3倍w
作者: Torchic╳小火雞    時間: 10-11-2013 17:26
アストライアの双皿 / ZODIACSYNDICATE
ストレイ・マーチ / 少年ゾディアック
以上都是45圈喔w

然後11/13 ...
白羽月下 發表於 2013/11/9 21:05

感謝提醒

另外我並沒有詳細研究支援之類的
可不可以詳細補充一下(包括先前每邊三個支援 會加多少之類的
作者: 白羽月下    時間: 10-11-2013 17:36

回復 98# Torchic╳小火雞

以前我不太暸解...因為我早早就解完了.....
不過看別人應該是沒加快多少

不過Misson DELTA開始後 應援團隔天不會消失
在Misson DELTA開始之前的好像隔天會消失

還沒解完的....建議11/13在開始解
作者: Torchic╳小火雞    時間: 10-11-2013 18:12

我跟你一樣
正正是太早解完所以就不清楚支援的用途

只知道只煲死一邊的話 就只會得到其中一邊的支援
因為我看見很多單修jubeat的玩家都只是只有一邊的支援

歡迎光臨 樂古Nakuz (http://vacancies.nakuz.com/) Powered by Discuz! X3.2