收起左側

[其他] [IIDX × pop'n × RB] みんなで宇宙戦争!!

IIDX我開左梅雪夜同SHION

咁岩兩首都係SPH係LV7,兩首都果斷挑戰

SHION兩次打完100%完場,其中一次仲開埋EXTRA,所以真係唔難

梅雪夜因為臨尾補血勉勉強強CLEAR到

===========分隔線===========

講到pop'n music,梅雪夜太高lv冇打HYPER

メイメツ見到HYPER係34LV就去挑戰

樓梯超苦手...無論係IIDX同pop'n的樓梯~~~結果當然慘死
回復 支持 反對

梅雪夜因為臨尾補血勉勉強強CLEAR到
六神綱 發表於 2013/7/29 23:42

IIDX既話
我兩首都未打 不過聽講Hyper的確係難
大概係因為後面有好大既補血位所以先放左係lv7既位置

反而SHION H就簡單
メイメツ見到HYPER係34LV就去挑戰

樓梯超苦手...無論係IIDX同pop'n的樓梯~~~結果當然慘死
六神綱 發表於 2013/7/29 23:42

pop'n交互式既樓梯 我會好穩陣
但係IIDX果個純樓梯...我有一排追fc果陣就成日甩果個位

不過EX...最低lv果首meimetsu都已經有43 無理
(←最盡打到42

反而很好奇RB的Devilz Staircase有沒有樓梯之類的東西
(應該沒有吧?

==================================

更新完了
#1還有很多要驗證的地方 歡迎大家發表 嗯
回復 支持 反對

ZETA

Devilz Staircase

Proof of the existence都有難度

後面似呢個Broken,易誤爆
回復 支持 反對

恰巧有個玩RB的友人想R上面兩首
於是我都玩埋一份
兩首岩岩好踏線AA...嗯...話難唔難話易又唔易

==============================

我仍然未知道要升級既話 每日係要打總共三鋪定四鋪
回復 支持 反對

回復 14# Torchic╳小火雞

今日玩個時冇留意到ma@@?

不過以往連動時,完成1set個刻就即刻會有bonus
(例:去年大夏祭,先玩GF,再玩DM,最後Jubeat,完Jubeat就加立即送燈
Cafe de Tran,先玩Jubeat,後玩IIDX,完IIDX個時整野食既廚師已升lv
仲有Rb,Jb既給水

睇上黎應該1set就升lv了吧
回復 支持 反對

好了我留意到了

每日打一set(三部機各一)
我就已經見到自己個MAGIC GAUGE已經轉左色

然後再是但打多鋪 先會發動合體魔法(類似leaf大所講既補水bonus

所以最好都係打4鋪
回復 支持 反對

根據我和一位友人幾日黎玩

而前面冇提及的重點

1. IIDX雙打(即係兩邊都拍卡)唔會彈出活動的畫面,不過pop'n 的battle mode同Rb的local matching就不受影響

2. 打完一局的威力視乎畫面顯示的「button(按鈕)」的顏色,如果係彩色的就威力最大

3. 魔法杖的等級越高,出現彩色button的機率就越大,冇話禁得越快就越勁

4. 以Rb為例,打完一局而攻擊的主要對象係黑PASTEL,但同時會令其餘兩隻怪的STUN(氣絕計)下降

5. 當發覺有任一敵人陷入氣絕狀態(STUN值變0),請針對相關機種給予敵人極大的傷害

6. 只要氣絕的怪被打一次STUN值會回滿

7. 最理想的狀態當然是「合體魔法+有氣絕狀態的敵人」吧

8. 只要發動到合體魔法已經可以算係每日的min pay,即係6+6+7= $19,再之後的消費都應該針對「氣絕」黎玩,唔應該盲目打死某個機種

評分

參與人數 1樂點 +15 Bravo! +1 收起 理由
Torchic╳小火雞 + 15 + 1 好了 終於明白氣絕的攻略方法了 ...

查看全部評分

回復 支持 反對

大致上明白了
感謝六神大

不過還有一樣東西不太清楚
就是如何可以把STUN值與合體魔法配合
怎樣才可以在臨出魔法之前 令到越多的敵人STUN值清空
(而且再被普通攻擊打一打的話就會回復 這真的很難控制
回復 支持 反對

想打暈Pastel的話, 應該優先打IIDX
想打暈Tent-Kent的話, 應該優先打RB
想打暈黃rapika的話, 應該優先打pop'n
回復 支持 反對

再呼應樓上而補充一下

打IIDX唔係只會扣黑PASTEL的STUN計,不過係黑PASTEL會扣得多D

打Rb唔係只會扣tent-kent的STUN計,不過係tent-kent會扣得多D

打pop'n唔係只會扣RAPIKA的STUN計,不過係RAPIKA會扣得多D

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

另外望到敵人有紅血就恭喜你,終點在望呢~~~
回復 支持 反對